Daily Click

May 28, 2017

Tips untuk "survive" dengan bahagia di pejabat

Assalamualaikum,

Sejak kebelakangan ni, rasa tidak seronok berada di pejabat agak menganggu fikiran dan minda yang sangat mendalam. Setelah membaca beberapa artikel, buku dan bahan bacaan blog lain, rasanya memang betul kita perlu menjadi manusia yang sentiasa positif, maksudnya dalam semua perkara walau baik walau buruk, fikirlah secara positif. Selalunya orang kata, jadi positif ni sebenarnya sebab kita nak sedapkan hati. Sesungguhnya bukan begitu, jadi positif ni akan bawa kita ke aura yang lebih baik dan lebih tenang. Antara beberapa tips yang menarik minat saya untuk berkongsi adalah; 



1) Jangan Sensitif

Kita ni sebenarnya bila ada benda-benda yang agak tak favor kita, tak menyebelahi kita, kita akan rasa sedih, down, putus asa, benci, dendam, marah dan macam2 lagi. That's because we are too sensitive and all the bad things will touch us harshly. Orang yang sensitif ni adalah orang yang jiwanya penuh dengan kasih sayang, pemurah dan baik hati. Oleh sebab itu, bila ada perkara yang mengacau jiwanya, dia mula merasakan orang sekeliling tidak peduli tentang dirinya. Jadi bagi orang-orang yang sebegini termasuklah saya, be positive, mungkin ada masa Allah tak janjikan yang baik-baik untuk kita mungkin kerana Allah ada perancangan yang lebih baik untuk kita di masa depan. Apa pun yang berlaku, berlapang dada dan ingat, Allah itu ada. 

2) Wujudkan "small circle of friends"

Kan orang pernah kata, kualiti lebih penting dari kuantiti. It will apply in many situations termasuklah situasi bila kita di pejabat. Cari kawan yang betul-betul mahu berkawan dengan kita. Kawan yang baik ni sebenarnya bukanlah kawan rapat yang tahu semua benda pasal kita, keluarga kita, masalah kita, harta kita dan semuanya tentang kita. Kawan yang baik ni datang dari sudut yang jauh, mungkin dia kawan yang hanya ber "hi" dengan kita. Ataupun kawan yang hanya mahu join potluck sahaja, tetapi boleh bergaul mesra dengan kita. The reason kenapa kita perlu hanya kawan yang "suam-suam kuku" macam ni adalah kerana ia mampu mengelakkan kita berbicara tentang orang lain, erti kata lain "mengumpat", dia mampu mengelakkan kita dari membuang masa kerana terlalu banyak bicara yang tidak penting semasa waktu pejabat, dia juga mampu mengelakkan kita dari sikap berpuak-puak kerana to this kind of people, we don't have "gang". Everyone in the office is a friend, not a foe. Jadi walaupun kita tiada gang, tiada close friends  but we have someone called a friend. Friend is not someone that we will eventually fight and break!

3) Wujudkan jadual kerja yang teratur

Untuk bahagia ni, kena banyak berdisiplin. Biasanya kita akan kelam kabut siapkan kerja dan merasakan setiap hari, waktu kerja kita tidak cukup. Ini kerana ada kala waktu bekerja kita, kita banyak spend untuk buat benda lain yang bukan kerja hakiki. Kadang2 kita buang masa kerja kita dengan keluar makan pagi, tengahari, hi-tea lebih dari waktu bekerja. Jadi, wujudkan satu jadual kerja yang baik, walaupun kerja kita flexible supaya kita tahu output kerja setiap hari. Saya pun sama la yang ni, kena banyak istiqamah dan berdisiplin. Actually, I did this tips recently, and yes it works. At the end, kita akan rasa "wow, its so relief"!

4) Follow the flow

Yang ni payah sikit sebenarnya nak ikut, sebab kita rasa pendapat kita ni berbeza-beza dengan orang sekeliling kita. Kita akan cuba suarakan sesuatu yang kita rasa tidak betul dan at the end akan ada orang yang tidak menyukai pandangan kita (bukan diri kita ya). Ambil langkah yang positif, cuba fahamkan kenapa pendapat kita tidak didengari, dan cuba fahamkan the positive side dari pandangan yang kita rasa tidak betul. Orang tidak akan menyuarakan pendapat jika ianya sia-sia. Itulah key point nya. Dan dari situ, kita cadangkan sesuatu yang baik atau sesuatu yang boleh ditambah baik supaya organisasi kita lebih berkembang maju dan harmoni.

5) Kawal Emosi

Kawal emosi juga sesuatu yang sukar especially orang muda. Orang muda lebih agresif selalunya dan sifat marah tu dah jadi macam sebati dalam diri. Jadi, jika ada sesuatu yang mendatangkan kemarahan dalam diri kita, bersabarlah, Allah ada disisi kita. Tiada guna untuk melontarkan kata-kata nista sehinggakan satu pejabat tahu kerana ia akan mengeruhkan lagi keadaan. Selalunya kita akan marah sebab orang yang buat kita, jadi untuk tunjuk ketidakpuasan hati, kita bertindak dengan lebih agresif dan bila terjadinya kekeruhan, nama kita jugak yang buruk sebab orang akan menganggap kita yang memulakan pergaduhan tersebut. It happened to me many times when I was 26-27 last time. So lesson learned, be positive, be happy. Bila kita bijak mengawal emosi, people who hurt us feel double than our hurtful feelings. Orang yang bijak mengawal emosi adalah orang yang menang!


Sekian,

Menulis dari hati, semoga Allah datangkan yang baik-baik sahaja pada kita sepanjang waktu kita mencari rezeki. Kerana rezeki itu dari Allah.


Salam Ramadhan Kareem semua!

Bye,
Wahida

May 6, 2017

So, yeah it has ended, betrayal!

Nobody gets along with everyone. We've all got stories of friends who stabbed us in the back, marred us at every turn, and generally made our lives miserable. 


Truth is, it effortlessly happened when the trust-breaker is our closed friends. You know why? Because all our stories, dreams, and life goals are in their keep. It will never get along forever with you. Trust me, it wouldn't. 

I used to have closed friend who I think I had picked her up as my bff or whatever term to describe the togetherness, the sweetness and what not (which I hate saying it now).  I compromised to our friendship. I put myself in her mode every time yet positively claimed "I like you for whoever you are, you have your own identity, nobody resembles you". Looking back on it, I absolutely felt so foolish.
 
I never  talked bad about her, always encourage her to achieve what she said she wanted to be and so on. To some situation, I put myself like a stupid one just to follow her rhythm and still I never talked bad about her. Not even once to everybody. It is not that she is 100% perfect, but why should I break the trusted relationship for simple matters? There how I'd value the friendship.

But until today, it is no longer at the phase. I want to say full stop.

Some people really changed. For a small power they have, they may harm you. Why they need to care about you? For the power they have, they can expense you for her own reason. Only God knows the reason.  

I would like to tell you a conversation with my daughter, Aishah;

Me: Sha, why you didn't do pledge this morning at school? 
Aishah: No, teacher was not asking me to do so. It's Hanani's turn today.

So, her reason was; it is not her turn.

Next day, I asked her again;

Me: Sha, so today you did pledge at school?
Aishah: No, it was Noah.

So, her reason again was; it is not her turn.

See, kids never lied
**********************************************************************************
But for my betrayal friend case;

She lied to me with two contradicting reasons. Unlike Aishah's story, first and second reason was still the SAME because she was pure and ofkos for whatever happened in our life, when we cannot make up thing, there is an absolute reason and it should be only a concrete one. Because we are trying not to screw up things or even make a complicated one to explain. But she lied to me, she came up with two contradicting reasons in different days. For whatever reason that only she knows, Allah knows too.

**********************************************************************************
But to clear things up as she is in trouble caught, so, the best solution she could do was making a story up to the master, saying, "no it was not my intention to betray her, i was considering her busy schedule, that's why i decline her name to be the examiner bla bla bla" and the story ends with her happy ending.

If you are exercising professionalism at work, why don't you come and talk to me, or at least text meThat was what you supposed to do if you really trying not to betray me or if you are committed to our friendship. So what you did? You ruined it, gave me a real stupid lie and you denied?


Yes true when you said, I'm at my own level. Because of "I'm at my own level", you did this to me. You are actually picturing me how envy you are with my achievement(s), and you were actually unhappy with my success. Deep in your heart, it clearly seen that you are unhappy of everything I have achieved. Stop lying to me, I smelled enough. 

And remember, you should know this, no matter to whom you going to spread about this matter, I had lived my life in the past with so many hurdles be it family matters or career related matters. I could handle all those and this is nothing to me. I think you knew me better, you could read my mind better as well. If I can be the nicest one to you before, I can be the nastiest one to you too. 

But no, I wouldn't be one as it was in 2013. Like I said, I have grown up this far, so I'll let you have live and step out happily but I want you to read this last message repeatedly "I'll keep chasing my dreams until you can't even find my shadow to follow, I'll leave you behind until you can't even reach close to my level, I'll live my life until you can't even step into my frontier". 

You once said, : "kadangkala kamu sukar bernafas kerana terlalu laju berlari untuk mengejar yang terbaik utk diri kamu". I have to keep running at the phase to develop my career. I'll not run at the same phase anymore if I'm old. This is the perfect time to do my fast running.

Thanks for being royal friend, laughing friend, hipster friend to me all these while. Now the memories faded away, I have deleted it all empty. I want to finish it and I'll never pray for you in my prayers. Because you are no longer in my friend's list. For whatever words you want to admit as it was your fault, chance for betrayal is none. Deserve it not! I'm glad that I'm at my own level now!


I'm a happy one now!